Aminteşte-ţi să-ţi petreci timp cu persoanele iubite, pentru ca nu vor fi lânga tine o eternitate. Aminteşte-ţi să spui o vorbă bună copilului care te venerează, pentru că acel copil va creşte curând şi va pleca de lângă tine.Aminteşte-ţi să-i ţii pe cei dragi de mână şi să preţuieşti acel moment pentru că într-o zi acea persoana nu va mai fi lângă tine.(O. Paler)
Vă voi spune câte ceva despre mine.Sunt un om sensibil şi vă mulţumesc pentru vizitele pe blogul meu.Voi încerca să aduc în paginile ce urmează un pic de divertisment si ceva muzică. Muzica consider că reprezintă : mijloc educativ, amuzament, desfătare intelectuală. Putem, cu deplin temei, asimila muzica tuturor acestor categorii. Apoi vom pătrunde puţin şi în lumea fascinantă a unor probleme de matematică de liceu şi chiar dacă s-ar spune că matematica şi muzica nu se împacă sunt destui dintre noi care cred că muzica e matematică pusă pe portativ. Vă aştept cu drag atat cât timpul liber vă permite şi de câte ori aveţi plăcerea! Sper să ne simţim bine împreună.
...
Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe Sfântul sfinţit Mucenic Ignatie, purtătorul de Dumnezeu. Se spune că Sfântul Ignatie a fost copilul pe care l-a apucat de mână Mântuitorul Iisus Hristos care l-a luat în braţe zicând: "De nu se va smeri cineva pe sine ca pruncul acesta, nu va intra în împărăţia cerurilor" precum şi: "Cel ce va primi pe un prunc ca acesta în numele Meu, pe Mine Mă primeşte". De aceea i s-a spus Teoforul cuvânt care are două înţelesuri: purtătorul de Dumnezeu şi purtat de Dumnezeu.Cum îl iubea cu tot sufletul pe Hristos-Domnul şi nu se sfia să-şi mărturisească dreapta credinţă, când împăratul Traian a trecut prin Antiohia, Sfântul Ignatie a fost pârât suveranului că întoarcea lumea de la închinarea la zei, spre a-L slăvi pe Dumnezeu. A fost arestat pe dată şi dus înaintea lui Traian. Ignatie avea în jur de 77 de ani atunci. După ce împăratul a văzut că indiferent ce ar face nu poate să-l întoarcă pe acest creştin de la credinţa în Hristos, a poruncit să fie chinuit îndelung şi în felurite chipuri. Însă Sfântul Mucenic Ignatie a îndurat toate suferinţele insuportabile la care a fost supus, în cele din urmă fiind legat şi trimis la Roma, păzit de zece ostaşi – pe care Sfântul i-a numit leoparzi din pricina sadsmului lor – urmând a fi dat fiarelor sălbatice.Practici străvechi de IgnatÎn majoritatea zonelor ţării întâlnim obiceiul sacrificării porcilor în ziua de 20 decembrie. Etnologii spun că anumite practici preistorice, legate de cultul Focului şi al Soarelui, au supravieţuit trecerii timpului şi au preluat numele şi data sărbătorii creştine, primind numele Ignatul Porcilor. Acest sacrificiu sângeros al tăierii porcilor – substitut preistoric al spiritului grâului – este legat şi de ritul funerar de incinerare – pârlitul porcului (Ignis provenind din latinescul foc) –, dar şi de un străvechi obicei, de a sacrifica porcii primăvara, în perioada semănatului, acesta fiind însă mutat de la Echinocţiul de primăvară la Solstiţiul de iarnă, asemenea datinilor de Anul Nou: Sorcova, Pluguşorul, Semănatul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu